SUDA ÇÖZÜNEN KESME SIVILARI İLE İLGİLİ SIKÇA KARŞILAŞILAN SORULAR

Kesme sıvılarını izlemede hatırlanması gereken en önemli faktörler:

- Konsantrasyon
- pH
- Bakteri

Bir emülsiyon nasıl hazırlanmalı?
Temiz bir kapta karıştırırken daima konsantrasyonu suya katınız. Unutmayın: çalışılan sıvının %95 i su ve sadece % 5 i Speedol ürünüdür.
Alternatif olarak konsantrasyon ve suyu otomatik olarak karıştıran mekanik bir cihaz kullanınız.

Emülsiyon:

- Paslanmayı önlemeli
- Bakteri üremesini önlemeli
- Düşük köpüklenme özellikli olmalıdır.

İdeal su kalitesi nasıl olmalıdır?
Genelde suyun sertliğinin yaklaşık 150 ppm (CaCO3 olarak) olması gerekmektedir. 100 ppm'den daha az su sertliği demek suyun yumuşak olması ve bu nedenle daha yüksek bir köpüklenme potansiyeli olması demektir. 600 ppm'den daha büyük su sertliği genelde iyi bir emülsiyon yapmanın giderek güçleştiği ve kesme yağının daha kısa bir ömre sahip olacağı anlamına gelmektedir. Sert suyun su yumuşatma işlemine tabi tutulması bu durumda yapılacak en iyi seçenektir.

Emülsiyon hangi ortam koşullarında hazırlanmalı?
Çoğuk soğuk ortamlarda su ve konsantrasyon çok soğuk hale geldiğinden sıcaklığı dengelemek ve kolay karışımı sağlamak için konsantrasyonu bir gün önceden içeri getirin. Hava soğukken normalde emülsiyonu hazırlamak daha uzun süre almaktadır.

Kesme yağının konsantrasyonunun kontrol edilmesi niçin çok önemlidir?
Konsantrasyonun kontrol edilmesi yağlama ve korozyon sorunlarının en aza indirilmesine yardım edecektir.
Örneğin: Konsantrasyonun % 5 olmasını önerdiğiniz takdirde konsantrasyonun kontrol edilmesi için bu değerin ±%1'i içinde olması gerekmektedir.

Örnek, %5 konsantrasyonlu bir ürün çalışıyor.
- Eğer konsantrasyon %4 ise, çalışılan sıvının içindeki katkı maddelerinde %20
azalma var demektir.
- Eğer konsantrasyon %2,5 ise, çalışılan sıvının içinde %50 daha az ürün var
demektir.
Sonuç:
- Konsantrasyondaki KÜÇÜK bir değişiklik çalışma sıvısına BÜYÜK bir etki
yapmaktadır.
KONSANTRASYONU KONTROL EDERSENİZ MALİYETİ DE KONTROL EDERSİNİZ.
Vücutta kaşıntının nedeni?
Kesme yağları ya da diğer düşük viskoziteli maddeler nedeniyle derideki doğal yağların çıkması deride kaşıntılara neden olabilmektedir. Vücutta oluşabilecek kaşıntı problemlerini en aza indirmek için yapılması gerekenler:

Vücutta kaşıntı normalde bir yağla uzun süre temas etmenin bir sonucudur.
Ürünlerimiz vücuttaki kaşıntıyı en aza indirmek amacıyla formüle edilmişlerdir. Daima vücut temasını en aza indirecek normal önlemleri almanızı öneririz.

■ Yağla uzun süre temastan kaçının, eldiven takın ve koruyucu krem kullanın.
■ Yüksek pH'lı (>9,5) ürünler kullanmayın.
■ Yüksek konsantrasyonlar kullanmaktan kaçının (>7%).
■ Yeterli eğitim ve iyi hijyen uygulamalarının olduğu ortamlar sağlayın.

Ne kadar süreyle stoklanmalı?
Stok devri çok önem taşımaktadır. İlk giren ilk çıkar yöntemi ürünlerin çok uzun süre stoklanmasını önleyecektir.
Yeni hazırlanmış bir emülsiyonun pH değeri nedir ve bunun nedeni?
Yeni bir emülsiyonun pH değeri normalde 9 ile 9,5 arasında olur. Birkaç gün sonra pH değeri biraz daha düşük düzeyde dengelenecektir. pH değerinin 9 civarında korunması çok önemlidir. Bu yolla bakteri düzeyleri düşük kalacak ve vücutta kaşınma en aza inecektir. Soğutucunun ömrü de azamiye çıkacaktır.

Köpüklenme neden kaynaklanır?
Tüm ürünlerde köpüklenme potansiyeli vardır, ancak bazı ürünlerin köpüğü diğerlerine göre daha azdır.
Aşırı köpüklenmenin ana nedeni yumuşak sudur (100 ppm'den daha az sertlikte su) ancak; köpüklenmenin diğer nedenleri arasında aşağıdakiler vardır:
- Soğutucunun yüksek basınçla uygulanması
- Yer temizleme maddeleri ve bozulmuş yağdan kaynaklanan kirlenme
- Kötü sistem tasarımı
- Tankın içinde düşük sıvı miktarı / pompada kavitasyon
- Çok yüksek konsantrasyon (önerilen konsantrasyonun üstünde)
- Çok ince filtreleme (< 20 mikron)

Korozyonun ana nedenleri nelerdir?
■ Düşük konsantrasyon : % 3'den daha az
■ Yüksek bakteri hareketi : ml de 107 'den daha büyük sayım
■ Düşük pH : pH 8'den daha az
■ Yetersiz su kalitesi : 600 ppm'den daha büyük toplam sertlik, 50 - 100 ppm'den daha büyük klor.

Kesme yağlarının kokmasına neden olan nedir?
Cevabı basittir, bakteriler. Bu durum yetersiz bakım ve kontrolün doğrudan sonucudur.
Kesme yağlarının kokmasını önlemek için nasıl bir yol izlemeliyim?
■ Sürekli biçimde konsantrasyonu kontrol ediniz ve konsantrasyonu önerilen limitler içinde tutunuz.
■ pH değerini 8,5 üzerinde tutun.
■ Yüzey üzerini kaplayan yağı düzenli bir biçimde temizleyin- haftada en az bir kez
■ Karteri çöp kutusu gibi kullanmayın, tankın içine bez, sigara vs. atmayın